Het mooiste geschenk dat je jezelf kunt geven is het zijn van jezelf, maar hoe weet je dat je jezelf bent? De eerste 18 tot 21 jaar staan we onder invloed van onze directe familie, onze vrienden en vijanden. We laten ons meenemen op de meningen en wensen van anderen. Om erbij te horen, geaccepteerd te worden en vooral geliefd te zijn. Soms ben je rebels en daag je de norm uit, soms ben je meegevend om de goede vrede te bewaren. Al deze aspecten zijn onderdeel van jezelf zijn.

Jezelf zijn is omgevingsafhankelijk. Je kunt in meer of mindere mate toegeven aan je eigen behoefte of volledig meegaan in de wensen van een ander. Beide zijn aspecten van het zelf. Maar hoe kom je er nou achter wat jou jou maakt? Het antwoord is zelfreflectie. Door te reflecteren op jezelf, je eigen gedrag en houding ten opzichte van de ander kom je er achter wie je bent.

Misschien ben je te egocentrisch en denk je alleen maar aan het bevredigen van je eigen behoeftes. Misschien ben je het tegenovergestelde en constant bezig het de ander naar zijn of haar zin te maken. Beide zijn extremen die niet gezond zijn. Het gaat om balans. Je kunt met zelfreflectie eerlijk kijken naar je eigen gedrag, leren luisteren naar je innerlijke kompas van goed en kwaad en nieuwe keuzes maken om een beter balans te krijgen. Jezelf zijn is jezelf worden. Elke situatie opnieuw, elk moment beslissen wat voor soort persoon je wilt zijn in deze wereld. Het nabootsen van een ander is geen optie, het verwijderd ons alleen maar verder van onszelf. En daarom: Wees jezelf, alle anderen zijn al bezet!

P.s.: klik met je rechter muisknop op de quote om hem op te slaan.

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

©2020 Gewoon Autastisch!

Translate »

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?