Innerlijk Weten

Polygon art by Isidore

Mijn moeder zei me altijd dat ik geen doorzettingsvermogen had. Als ik ergens geen zin in had, dan deed ik het ook echt niet en dan hoorde ik haar veelal verwijtend zeggen dat ik maar zin moest maken. Het heeft me jaren lang dwars gezetten, dat geen doorzettingsvermogen hebben. Het heeft me aan mijn eigen kunnen doen twijfelen en ik heb het ook nog nooit gebruikt als kernkwaliteit in een sollicitatiegesprek.

Maar ironisch genoeg ben ik het meestal die anderen aanspoort om door te zetten. Als het even tegenzit of het oogschijnlijk een project lijkt dat gedoemd is om te falen. Als ik er heilig van overtuigd ben dat het kan en het zinnig is om door te gaan, dan doe ik dat. Ik heb onhaalbare dromen waar gemaakt door mijn doorzettingsvermogen en inmiddels weet ik dankzij zelfinzicht ook dat ik in de toekomst als het nodig mocht zijn door zal zetten om iets waardevols te realiseren. Wat is het dan toch waardoor mijn moeder mij zo vaak zei dat ik geen doorzettingsvermogen had?

Zoals ik al aan het begin schreef “het geen zin hebben”, maar het is meer dan dat. Het is feilloos aanvoelen of iets een kans van slagen heeft. Of er succes behaald kan worden met de te nemen stappen en dat het een bijdrage levert aan mijn ontwikkeling. Want laten we eerlijk zijn, alles dat je doet draagt direct of indirect bij aan jouw ontwikkeling als persoon en sommige dingen zijn het meer waard dan andere om na te streven voor die ontwikkeling.

Als kind was ik me daar helemaal niet zo bewust van, maar wat ik wel sterk voelde was een bepaald gevoel van weerzin. Een afkeer voor sommige mensen en situaties. Ik weigerde dan zonder aarzeling om deelgenoot te worden of op aandringen van mijn moeder, gaf ik het een kans om te zien of ik het misschien toch wel leuk zou vinden. Het werd nooit leuk en het bevestigde me altijd in mijn initiële voorgevoel.

In de pubertijd toen ik me openlijk begon te verzetten tegen mijn moeders invloed en mijn interesse in het bovennatuurlijke enorm groeide, pas toen begon ik ook over persoonlijke ontwikkeling te leren. Luisteren naar je eigen intuïtie. Hooggevoeligheid. Gewenste en ongewenste energiën waarnemen, dat soort dingen. Het boeide me zelfs zo erg dat ik er Parapsychologie door ben gaan studeren en mezelf inmiddels een waar parapsycholoog mag noemen.

Zoals ik het zag had ik dan wel geen doorzettingsvermogen in de ogen van mijn moeder, maar wat ik wel had was een sterk ontwikkeld intuïtief gevoel voor mensen en situaties. Ik leerde steeds beter naar mijn eigen innerlijke stem luisteren en experimenteerde daarmee. Niks nam ik klakkeloos aan, ook niet van mezelf. Ik testen mijn vermogen om de waarheid te herkennen binnen een gegeven situatie en daardoor leerde ik echt vertrouwen op mijn innerlijke weten.

Het bijzondere aan innerlijk weten, ofwel je intuïtie, is dat omstanders er altijd hun twijfels over uitspreken. Althans dat is mijn levenservaring. Zodra ik mijn intuïtie volg en een ander mij om uitleg vraagt dan geef ik die. In de trant van “ik volgde mijn voorgevoel“. Vele hebben me verontwaardigd aangekeken en mijn gevoel in twijfel getrokken. Ik leerde echter met de jaren me daar steeds minder van aan te trekken.

Vanwege mijn depressie is het al een tijd geleden dat ik in bewust contact heb gestaan met mijn intuïtie. Het is niet verdwenen, maar gewoon minder op de voorgrond aanwezig. Afgelopen week realiseerde ik me plots dat ik dat contact met mijn innerlijke zelf heel erg miste en besloot ik één van mijn oude boeken weer eens te gaan lezen en koos voor Hoogsensitiviteit als Kracht – Werken met je intuïtie. Het staat vol met vragen en visualisatie opdrachten, erg interessant (review volgt binnenkort!).

Terwijl ik me enerzijds weer voel aangetrokken om met mijn intuïtie te gaan werken, had ik anderzijds de focus gelegd op gedragsactivering om tegengas te bieden aan de depressie. Nu begon ik echter te twijfelen aan de activiteit die ik uitgekozen had om te doen en iets in mij gaf me het gevoel dat ik het niet moest doen. Nu weet ik niet of het mijn depressie was die sprak of mijn intuitie. Het één sluit het ander zeker niet uit. Wat ik wel zonder twijfel voel is dat mijn depressie voort komt uit een spirituele crisis. Mijn psycholoog weet dat misschien niet, maar ik weet dat wel. Misschien moet ik dan ook de depressie aanpakken op een spiritueel bezielde manier in plaats van puur en alleen via de psychologische route. Ik ben nu namelijk al 3 jaar bezig met het nastreven van behandelingen voor mijn psychologische dilemma’s zonder er de vruchten van te plukken. Ik leef al 7 jaar met een depressie die regelmatig terugkeerd, omdat het tot op heden onbehandeld is gebleven. Het is om weemoedig van te worden en ik ben het spuugzat.

Luisterend naar mijn innerlijke stem voel ik me geroepen om mijn eigen genezing te bewerkstelligen. Ik weet nog niet hoe ik dat ga klaarstomen, maar mijn innerlijke gevoel roept me op tot zelfgenezing. Ik weet nog niet hoe dat er in de praktijk uit gaat zien, maar ik heb vertrouwen in mijn Zelf. Ik geloof in mijn innerlijke weten; dat er een oplossing voor deze depressie bestaat en dat ik over de kennis en de middelen beschik om dat te realiseren.

15 Reacties
 1. Henk 1 jaar geleden

  Vooral naar je innerlijke stem luisteren; zonder innerlijke stem/gevoel leef je niet maar ben je aan het overleven.

 2. Lodi 1 jaar geleden

  Wat mooi geschreven, zo eerlijk en moedig, maar wat zit je in een moeilijke tijd. Ik heb het idee dat je weet wat je wilt doen en hoe en ik hoop dat het je gaat lukken.

  • Mama Isidore 1 jaar geleden

   Dankjewel Lodi. Ik ga mijn uiterste best doen!

 3. Krystle 1 jaar geleden

  Wat een moeilijke tijd voor je. Snap dat je het spuugzat bent! Ik hoop dat dat het je gaat lukken, sterkte x

 4. Nicole Orriëns 1 jaar geleden

  Goed dat je je innerlijke stem hoort en besloten hebt er naar te luisteren. Boodschappen die je als kind meekreeg kunnen erg hardnekkig zijn…

 5. Balou 1 jaar geleden

  Ik ben ook hooggevoelig & ben ook een totaal andere kant op gegaan dan mijn leeftijdsgenoten, je intuïtie is zo belangrijk!💕

 6. Manon 1 jaar geleden

  Sterkte en succes. Met dit nieuwe inzicht ben je in ieder geval weer een stap verder.

 7. Anke 1 jaar geleden

  Ik begrijp dat je na zeven jaar wel helemaal klaar bent met je depressie. Hopelijk lukt het om zelf een oplossing te vinden, sterkte!

 8. Anjuli 1 jaar geleden

  Het is zeker goed en mooi dat je naar je innerlijke stem luisterd. Doe wat goed voelt diep vanbinnen! Je komt er zeker. Vertrouw op je pad.

 9. Sanne 1 jaar geleden

  Ik geloof ook dat je vaak op je intuïtie af kunt gaan. Goed dat je dit weer bewuster wilt gaan oppakken.

 10. Maaike | Travelbliss 1 jaar geleden

  Heel veel sterkte en succes. Het is altijd goed om naar je innerlijke stemmetje te luisteren.

 11. Sabine 1 jaar geleden

  Mooi open geschreven! Succes met wat komen gaat.

 12. Francis | Mamazetkoers 1 jaar geleden

  Ik wil je een compliment geven over hoe je jezelf bloot hebt gegeven in dit artikel. Het is jammer wat voor effect anderen op je kunnen hebben. Positief over jezelf denken is het belangrijkste: geloof in jezelf!

 13. Jouvence.nl 1 jaar geleden

  Goed dat je hebt besloten om naar je innerlijke stem te luisteren!

 14. Laura 1 jaar geleden

  Heel veel succes en sterkte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

©2020 Gewoon Autastisch!

Translate »

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?