Ik doe mee met Stoptober. Jij ook?

Polygon art by Isidore

Het begon 25 jaar geleden stiekem in de bosjes op het Waterlooplein. We stonden met zijn vijven verstopt met een sigaret en een aansteker. De broer van mijn beste vriendinnetje stak hem aan en inhaleerde de rook. ‘Je moet “euh mijn moeder doen”‘ zei hij. Omstebeurt namen we een haaltje. De een na de ander deed wat er gezegd werd en allemaal verstikte we al hoestend ons in dat eerste haaltje. Zonder het te beseffen werden we geïnitieerd in een levenslange verslaving.

Al een tijdje denk ik er weer over na om te stoppen met roken. Het zal niet mijn eerste poging zijn en een klein beetje argwaan naar mijn eigen volharding is aanwezig. In die 25 jaar heb ik al meer dan 12 pogingen gedaan om te stoppen met roken. Elke keer faalde ik, omdat ik me liet verleiden of door gemakzucht. Het langste dat ik het ooit heb volgehouden was 3 maanden. Niet echt spectaculair, maar toch. Het is een signaal dat ik het wel kan. Als ik maar door durf te zetten.

Mijn dochter vraagt me al jaren of ik alsjeblieft wil stoppen met roken. Haar gezonde verstand vind het smerig en zonde. Ik vind het ook smerig en zonde. Mijn huis stinkt er door, mijn kleding, mijn lichaam. De kosten van 25 jaar roken zijn al helemaal een schok. Een snelle berekening en ik heb al meer dan € 9000,- weg gerookt. Een bedrag waar ik makkelijk een rijbewijs voor had kunnen halen en een luxe vakantie voor 2 van had kunnen boeken. Helaas kan ik het verleden niet ongedaan maken, maar gelukkig wel de toekomst veranderen.

Ik had een paar weken geleden besloten in oktober te stoppen met roken. Toevallig is het dan ook nog eens Stoptober, een initiatief om samen 28 dagen niet te roken. Dat is de periode dat de meeste ontwenningsverschijnselen voorbij zijn en de voordelen van niet roken al te merken zijn. Vanaf 28 september hebben ze ook een app die je gratis kunt downloaden.

Ik had al bedacht dat ik cold turkey ga stoppen met roken, omdat ik niet zo geloof in al die middeltjes met vervangende nicotine. Ik vind dat ook niet echt stoppen, omdat je nog steeds de verslavende troep in je lichaam binnen krijgt. Ik ga dus voor het bikkelen. Zelf denk ik dat het wel meevalt. Iets is zo zwaar als je er zelf aan tilt.

Heb jij ook plannen om te stoppen met roken? Doe dan net als ik mee met Stoptober. Samen werkt ten slotte beter dan in je eentje. Mocht je al eerder gestopt zijn met roken en heb je tips en ervaringen om te delen met andere lezers, schrijf ze dan in de comments.

4 Reacties
 1. m@ri 11 maanden geleden

  Mijn ervaring is dat als je er zelf niet voor de volle 100% achterstaat, vergeefse moeite.
  Ondanks de hulpmiddelen en een gedegen voorbereiding.
  Ik ben dus gestopt met stoppen.

  Als het moet, mits de situatie er naar is, kan het wel.
  Laatst lag ik een dag of 8 in het ziekenhuis. En dan dus niet mobiel genoeg om naar buiten te gaan om…..
  Was best, af en toe, moeilijk maar toch……………
  Maar het 1e wat ik deed zodra het kon was er een draaien.
  Desalniettemin wens ik je veel (wils-)kracht met/tijdens Stoptober

  • Mama Isidore 11 maanden geleden

   Je hebt gelijk M@ri, als je er niet voor 100 % achter staat dan zal het tevergeefs zijn. Wilskracht is zeker een belangrijke en doorzettingsvermogen. Dank voor je steun!

 2. Yousra Yasmine 11 maanden geleden

  Wat goed dat je hier over schrijft! Je noet er idd wel 100% achter je beslissing staan. Ik heb zelf nog nooit gerookt maar ik vind het super dat stoptober is ingeroepen.

 3. Janet | thatonetime 11 maanden geleden

  Ik rook helaas nog steeds. Ik rookte eerst dagelijks best veel, toen dagelijks nog 1-2 sigaretten en nu rook ik een paar sigaretten per week (bij sociale bezigheden).. Stoppen met roken zou voor mij dus niet heel moeilijk moeten zijn, toch wil ik het nog niet omdat ik het nog te lekker vind af en toe.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

©2019 Gewoon Autastisch!

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?