Door De Leegte Heen

Polygon Art by Isidore

De boeddhisten noemen het Sunyata, een gevoel van leegte. Een allesomvattend gevoel van totale leegte dat wordt bereikt door jaren lange meditatie. Niet alleen de boeddhisten kennen het gevoel. Ook mensen die depressief zijn ervaren vaak een diepgewortelde leegte. Het grote verschil is echter dat de boeddhist het een gewenst effect vindt dat met spiritualiteit vereenzelvigd wordt, terwijl de persoon met depressie het veelal als een ongewenste ervaring beleefd.

In mijn artikel over mijn recidiverende depressie vertelde ik al dat depressie bij 1 op de 5 mensen voorkomt. Ondanks het taboe gevoel dat mensen met depressie ervaren, is er dus wel degelijk sprake van een volksziekte die veel voorkomt.

Wanneer ik depressief ben dan ervaar ik dat als een gevoel van desolaatheid. Een lege verlatenheid. Mijn depressie verschijnt altijd heel geleidelijk. Eerst raak ik voor een langere periode overprikkeld. Dit beïnvloed mijn stemming op dusdanig negatieve wijze dat ik langzaam afglijd naar een plek waar mijn innerlijke criticus me op staat te wachten. Met negatieve zelfpraat, haal ik mijn al wankele gevoel, nog verder naar beneden.

Vandaar uit reist mijn innerlijke zelf naar het volgende station, een plek waar de wereld een verschrikkelijke hel is en het een straf is om te leven. Hier heb ik geen vrienden, geen liefdevolle familie en geen toekomst. Hier heerst de eenzaamheid. Hoe zonnig de realiteit ook is, in mijn belevenis is alles grauw en grijs. Elk liefdevol gebaar, elke lach, is beroofd van haar compassie. In deze staat van zijn wordt het voor mij moeilijk om de dagelijkse dingen aan te kunnen. Met veel moeite lukt het me om uit bed te komen en mijn dochter naar school te brengen. Zodra ik thuis ben, ga ik meteen naar bed. Er is geen energie voor niks.

Het duurt dagen, soms weken dat dit gevoel blijft hangen en de innerlijke criticus reist met me mee. Het beschuldigd me van mijn falen in het leven. Het zegt me dat ik niet goed genoeg ben. Niet waardig om geliefd te worden. Niet sterk genoeg ben om tegen dit nare gevoel te vechten. Langzaam geef ik toe aan de depressieve gevoelens en voel ik me door en door slecht. Er gaan dagen overheen en opeens is er de stilte. Mijn innerlijke criticus heeft haar werk gedaan en mij gebracht naar de innerlijke leefwereld van leegte. Hier heerst niks. Een grauwe savanna waar niks tot bloei kan komen.

In december besloot ik dat dit innerlijke proces niet langer meer kon. Ik wilde niet leven in een wereld die me het gevoel geeft elke dag in de hel te zijn. Ik besloot om anti-depressiva te nemen. Ik slik mirtazapine. Het duurde bij mij 2 weken voordat ik verandering begon te merken in mijn innerlijke leefwereld. De bijwerkingen die ik had waren buitenademigheid en ik ben 10 kg aangekomen in een periode van 3 maanden. Ik accepteer deze bijwerkingen, omdat er voor mij een wezenlijk verschil is tussen voor en na de medicatie. Nu, na 5 maanden gebruik kan ik met een opgelucht hart zeggen: ‘Ik voel me niet meer depressief.’ Ik moet het nog aanzien tot de herfst, want dat is de periode dat ik meestal het zwaarst depressief ben (geweest).

Dat gevoel van leegte voel ik nu nog steeds, maar het voelt nu meer als een innerlijke rust. Mijn innerlijke criticus is al maanden stil. Ik kan intens genieten van de innerlijke stilte die ik voel. Ik ervaar weer blijdschap en passie. Ik voel me weer verbonden met mijn geliefde familie en vrienden. Ik voel me een volledig mens. In een vluchtig moment realiseer ik me dat mijn depressie me via de duisternis heeft gebracht naar wat de boeddhisten spirituele verlichting noemen. Dankzij de medicatie welliswaar, maar ik schaam me er niet voor. Ik had hulp nodig en die heb ik gevraagd en gekregen. In de vorm van een pilletje en in de vorm van begrip vanuit mijn omgeving.

12 Reacties
 1. Kool Family 9 maanden geleden

  Heel fijn dat je zo je innerlijke stilte hebt gevonden waarvan je kan genieten.

 2. Melanie Hoogvliet 9 maanden geleden

  Wat fijn dat je zo je innerlijke rust hebt kunnen vinden

 3. Mandy 9 maanden geleden

  Wat een herkenbaar artikel, mooi dat de medicijnen helpen en ik hoop dat je je tegen de herfst nog zo voelt! <3

 4. Sandra 9 maanden geleden

  Wat fijn dat het nu beter met je gaat!

 5. Simone 9 maanden geleden

  Wat een heftig, maar gelukkig positief eindigend verhaal! Ik vind het heel knap dat je de stap hebt genomen om tegen dat innerlijke proces in te gaan. Hopelijk kom je de herfst goed door, eerst genieten van een hopelijk mooie zomer!

 6. Francis | Mamazetkoers 9 maanden geleden

  Het belangrijkste om te lezen is dat het veel beter met je gaat nu. Een hele opluchting. Het belangrijkste vind ik het plezier in het leven, de rest eromheen lijkt belangrijk maar zodra je geluk/plezier wegvalt besef je dat pas echt.

 7. Nicole Orriëns 9 maanden geleden

  Wat heerlijk dat je nu kunt genieten van de innerlijke stilte die je voelt! Dat is een groot geschenk.

 8. Cynthia 9 maanden geleden

  Fijn dat je medicijnen je helpen en dat je je nu veel beter voelt.

 9. Stefaan De Winter 9 maanden geleden

  Innerlijke rust vinden is zo belangrijk! goed dat je dit gevonden hebt!

 10. MC Kleuver 9 maanden geleden

  Wat top dat je je verhaal op deze manier deelt. Ik zou wel eens met jou in gesprek willen, als je daarvoor openstaat? Ik heb ook medicijnen gehad, maar niet voor depressie. Ook daar ben ik mee aangekomen.

  • Auteur
   Mama Isidore 9 maanden geleden

   Lijkt me leuk om in gesprek te gaan. Ik zag dat jij ook autistisch bent. Laten we mailen!

 11. Marcelina de Boer - Walma 9 maanden geleden

  Wat fijn voor jou vooral dat je nu meer rust hebt en dat je je minder/niet meer depressief voelt. Ik heb in de winter ook veel last van dipjes, maar ik kan me niet voorstellen hoe het is om echt depressief te zijn zeg maar. Ik hoop voor je dat het in de herfst ook meevalt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

©2020 Gewoon Autastisch!

Translate »

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?