De Normalisering van Slecht Ouderschap

Polygon art by Isidore

Het is een hype onder instagramende blog vrouwen om een boekje open te doen over hun kwalijke opvoeding en daarvoor de hashtag #loedermoeder te gebruiken. Van te laat wakker worden en je kind niet op tijd naar school brengen, tot de lunch wijntjes en een niet opgeruimd huis. Je ziet een grote diversiteit onder de type moeders, maar de problematiek blijft hetzelfde: een gebrek aan verantwoordelijk ouderschap!

Wat mij opvalt aan dit soort loedermoeder berichten is dat er een heuze laconieke houding aan te pas komt ten opzichte van hun kinderen. Onder het mom van fouten maken mag wordt er dus een boekje open gedaan over het gemaakte foutje. Het lijken vooral eenzame huisvrouwen te zijn die een kick krijgen bij het zoeken naar aandacht. Vrouwen die dagelijks met de lunch al aan de wijn zitten zijn naar mijn mening eerder alcoholist te noemen dan loedermoeder. Iets wat ik overigens not done vind en zeer onverantwoord wat betreft de gevolgen voor het gehele gezin. Zoek hulp! denk ik dan. Het probleem dat ik met #loedermoeder heb is niet het maken van fouten. Laten we duidelijk zijn; iedereen maakt fouten, ik ook. Waar ik een probleem mee heb is het ongepast gebruiken van de term loedermoeder.

Een echte loeder is namelijk een gemeen, kwaadaardig persoon. Iemand die meer weg heeft van een sociopaat dan wel narcist en de daarbij behorende gedragingen. Loeders met kinderen hebben voor de buitenwereld schone schijn, maar binnen het gezin is er gewoonweg sprake van stelselmatige kindermishandeling.

Mijn oma, dat was bijvoorbeeld een loeder. Ze speelde haar nietsvermoedende echtgenoot uit tegen haar eigen kinderen. Dacht altijd eerst aan haar eigen belang en genoot daadwerkelijk van het leed dat ze haar kinderen en kleinkinderen aan deed. Het was met recht een feeks te noemen. Wat ze zoal deed? Haar kinderen zonder eten naar bed sturen. Haar middelste op de kostschool plaatsen omdat ze geen zin had in zijn persoon. Mij beschuldigde ze valselijk van roken op 9 jarige leeftijd, waarna ik een helse preek van mijn opa kreeg en haar gezicht achter zijn rug glunderend van het spektakel doch teleurgesteld dat hij geen fysiek geweld had gebruikt. Dit is slechts een kleine greep uit het verdriet dat deze vrouw teweeg bracht binnen  de familie.

Loeders komen voor in alle soorten en maten, zowel mannen als vrouwen. Het is echter een type mens waar je het liefst met een boog omheen loopt en waarvan je denkt “die had geen kinderen moeten krijgen.” Het gaat dus niet om de alledaagse moeder die te laat is met wakker worden en haar kind te laat naar school brengt. Of de vader die alweer te veel alcohol dronk tijdens de klassenborrel. Dat zijn onkundige, onverantwoordelijke ouders die gewoon of een slechte dag hebben of geen zelfbeheersing. Het zijn ouders die hun onkunde verbergen achter een hashtag om zo aandacht te vragen voor hun tekortkomingen en daarmee zogenaamd bijdragen aan de acceptatie van imperfectie. Het nadeel is echter dat je maatschappelijk een signaal afgeeft voor al die echte loedermoeders en vaders. Je zegt daarmee dat hun ziekelijke gedrag okee is en normaliseerd daarmee slecht ouderschap. Beter stoppen we met de aandacht zoekende hashtag #loedermoeder en gaan we verantwoord opvoeden waarmee we gezonde weldenkende mensen maken. Laten we echte loeders geen schijn van kans meer geven om nog langer hun kwaadaardigheid in de wereld te verspreiden, want loeders maken meer kapot dan je lief is.

13 Reacties
 1. Naomi 1 jaar geleden

  goeie blog

 2. Anne 1 jaar geleden

  Ik hoor een herfstdip! Kun je nog iets positiefs halen uit dit verhaal?

  • Mama Isidore 1 jaar geleden

   Wie lezen kan haalt er absoluut iets positiefs uit! Sterkte met je herfstdip! Lees anders mijn vorige artikel waarin ik een goed boek aanraad 😉

 3. Farah 1 jaar geleden

  Ik snap helemaal wat je bedoeld, het lijkt alsof er een generatie opgevoed wordt met de gedachte: “alles kan en alles mag” zolang de ouders maar hun (of een gedeelte van hun) verantwoordelijkheden niet na hoeven te komen…

 4. Elli 1 jaar geleden

  Wat ontzettend mooi en duidelijk geschreven! Je hebt helemaal gelijk!

 5. Ellie 1 jaar geleden

  Ik ben ook niet voor die hashtag, fouten maken mag, maar je hoeft er niet mee te pronken, dan is het gewoon aandacht vragen op een negatieve manier…

 6. Saar 1 jaar geleden

  Ik wist niet eens dat dat de betekenis van loeder is (misschien taalverschilletje Nederland-België?) Maar ik snap je punt wel. Je mag delen dat je als ouder een keer een fout maakt. We hoeven niet allemaal perfect te zijn. Maar je moet onverantwoord ouderschap idd niet gaan normaliseren. Eerder het imperfecte ouderschap, omdat we allemaal wel onze momenten hebben…

 7. corrina 1 jaar geleden

  Ik ben zelf geen mama , maar het zal niet altijd eenvoudig zijn. Mooi geschreven

 8. Kristof 1 jaar geleden

  Had er nog nooit van gehoord maar heb het eens opgezocht en loedermoeder is blijkbaar een echt iets 🙂
  Ik geef eerlijk toe, af en toe ben ik dan ook wel eens een loedervader. Zolang het geen gewoonte wordt…

 9. Leslie 1 jaar geleden

  Als Belg zijnde nam ik het woord “loedermoeder” eerder wat sarcastisch op, wist niet dat het echt een negatieve context had. Ik bezag het eerder als een sarcastische term voor de fouten die we als ouder af en toe maken en die moeten kunnen. Mijn jongens weten dat hun vader en ik niet perfect zijn en dat dat ook ok is. Iedereen maakt fouten. Maar ik ga dus die term niet meer gebruiken zoals ik het zag, want ik geef je wel gelijk in je gedachtengang.

 10. An 1 jaar geleden

  Een tijd geleden horde je vaak het woord ploetermoeder . Werken, kinderen, alles geklaard krijgen binnen die 24 uur….

 11. Nicole Orriëns 1 jaar geleden

  Ik vind het vreselijk om te koketteren met ‘ik ben een slechte moeder’. Die hele loedermoeder trend vind ik dan ook tenenkrommend.

 12. Jouvence.nl 1 jaar geleden

  Niemand is perfect of doet alles goed ‘volgens het boekje’, maar ermee ‘pronken’ op Instagram vind ik ook weer onnodig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

©2020 Gewoon Autastisch!

Translate »

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?