Video Transcriptie

Op verzoek van een aantal mensen heb ik voor deze video een transcriptie gemaakt. Gezien dit veel werk is zou ik een donatie voor mijn harde werk enorm waarderen.

Blije Stimtober Allemaal!

(introductie tune)

Hey Lieverd! Welkom bij Gewoon Autastisch!

Vandaag wens ik jou een hele blije Stimtober!

Wat is Stimtober? Stimtober is het vieren van stimming. Nou vraag je je misschien af ‘wat is stimming?’ Stimming of stimmen komt van het Engelse woord self-stimulation en dat is het (eeuhm) doen van repetitieve handelingen om zelfstimulatie te bevorderen.  (eeuhh) Bij zelfstimulatie kan je denken aan dingen om jezelf te kalmeren, om tot rust te komen, om (eeuhh) na te kunnen denken. Daarvoor gebruiken autisten verschillende manieren. En (eeuuhm) in Stimtober vieren we dit. Kijk, dat is toch leuk?!

(lach) Ik wilde je laten zien dat er een aantal manieren zijn waarop mensen kunnen stimmen. Ik zit zelf op een draaistoel en ik vind het heerlijk om met mijn ogen dicht, gewoon zo, ontspannen rondjes, of eigenlijk halve rondjes te draaien. Dit is een manier om te stimmen. Voor mij werkt het heel ontspannend.

Wat nog een manier is om te stimmen is met een pen (aan/uit klikken). De ultieme combinatie is de stoel rond draaien en de pen gebruiken. Kan soms ook geluidsmatig weer heel vervelend zijn voor andere mensen. Maar ja, ik vind dit super chill.

Nou heb ik ook een speciaal tasje. Het is van suede gemaakt en zoals je ziet heeft het allemaal franjes en als ik em dan draag, dan hangt ie wat lager, maar dan ben ik altijd zo met mijn handen aan het wrijven (maakt op en neer bewegingen langs de franjes van het tasje). Ten eerste vind ik het super zacht en ik vind het heel fijn om met deze franjes te spelen. Euhm dus dat doe ik.

Mhhh. Eetstims! Jaha die bestaan ook. Bifi worstjes zijn het voor mij. Euhm heel weird maar waar als ik een bifi worstje eet, het moment dat ik zo knak (gebaar van er in bijten) ontspruit er, ja, vettigheid uit of zo en ik vind dat echt een heerlijk gevoel. Popcorn. Ik heb jullie wel eens op Twitter laten weten dat ik gewoon met popcorn aan het scrollen ben. Ik doe dat serieus. Lekker bakkie popcorn (eetgebaren) en gewoon scrollen. Ook popcorn is voor mij een stim.

Boeken! (bladderd door het boek en ruikt aan de bladzijdes) Mhh. De geur van boeken, ik vind het zo heerlijk. Altijd als ik een nieuw boek krijg, ga ik ff ruiken hoe het boek ruikt en elk boek heeft zijn eigen geur en euhm deze heb ik net nieuw gekocht en ik kan je vertellen, ik vind het heerlijk hoe die ruikt. En dit is dus een geurstim.

Wat voor stims heb je nog meer? Oh ja de handen. Als ik heel erg diep in gedachten zit dan (gebaard met vinger bewegingen) zo op een ding tikken. Dus op de tafel doe ik dat. Ik weet niet of je dat goed kan horen. Je kan het niet zien.  Mh ik zal het eventjes (verplaatst camera om handen te laten zien) zo met mijn vingers wiebelen. En euhm gewoon met je vingers zo rondjes draaien (stimt met hand door duim en wijsvinger tegen elkaar aan te wrijven in een draaiende beweging). Dit is ook wel heel onopvallend. Dus dit zou je makkelijk in het openbaar kunnen doen zonder dat het iemand opvalt. Wat altijd wel fijn is voor sommige momenten.

Euhm dit is mijn favoriete ketting, ik draag em ook altijd en dan ga ik zo (legt ketting in de mond en gaat er mee stimmen). En zo kan ik dus heel diep in gedachten zitten en stimmen. Euhm ja. Euhm mijn oorbellen. Ik draai graag aan mijn oorbel. Weet niet echt of je het kunt zien. Nee, niet echt, maar dan draai ik em graag rond. Euhm wat voor stims heb… oh ja beenwiebelen! Heel erg met de been op en neer wiebelen en zo heb je dus allemaal verschillende manieren om te stimmen.

Heb jij zelf een andere stim? Laat het dan weten in de comments. Ben heel nieuwsgierig naar jou manier van stimmen. In elk geval wens ik je een hele fijne blije Stimtober toe. Tot de volgende keer! Doeg!

6 Reacties
 1. David Westerink 6 maanden geleden

  Ik ben altijd wel ergens in beweging. Ik stim met mijn benen veel, of met mijn tenen. De meeste mensen lijken het niet door te hebben dat ik stim, ik heb in ieder geval nooit feedback gehad dat ik stim. Boeken-geur is inderdaad heerlijk!!

  • Auteur
   Isidore 2 maanden geleden

   Heerlijk hè die geur! Ik denk ook dat veel autisten onbewust stimmen, omdat het vroeger vaak niet mocht en dus werd afgeleerd. Zo was duimen mijn stim tot ik 11 was, maar het hardhandig werd afgeleerd.

 2. Joel 3 maanden geleden

  Ik heb dus een audio stim: vaak heb ik favoriete nummers op repeat staan.

  • Auteur
   Isidore 2 maanden geleden

   Hey dat doe ik ook! Ik heb vooral op emotie geselecteerd. Jij ook?

   • Joël Rooth 2 maanden geleden

    Ik denk het ook… Ja, meestal zijn het emotionele nummers..
    Vooral nu ik eigenlijk tot de ontdekking kom dat ik autistisch ben.

    Verser ben ik wel dol op stim toys als een fidget spinner en fidget kubus met knopjes.

    Katjesdrop denk ik ook een stim
    Hoofdbonken sinds kindertijd. Nu nog maar alleen als ik alleen slaap en niet in slaap kom.

    • Auteur
     Isidore 2 maanden geleden

     Ik luister momenteel ook emotionele nummers. Maak nu ook een beetje een rouwfase door m.b.t. mijn autisme diagnose.
     Hoe lang weet je al dat je autisme hebt? (je mag me ook privé mailen via het contactformulier als je dit liever niet openbaar verteld)

     Ikzelf heb nog geen stimtoys. Ik stim wel veel met mijn handen dus een toy zou erg goed van pas komen, maar met mijn pennen lukt het ook aardig.

     Eetbare stims zijn zo chill! Moet zelf alleen oppassen dat ik er geen geluid bij ga maken, want dat vinden mensen gênant (vooral in een restaurant) 😀

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

©2020 Gewoon Autastisch!

Translate »

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?