Autistisch Verliefd… Op Mijn Psycholoog

Polygon Art by Isidore

Ik zit in de wachtkamer. Opeens beginnen de zenuwen door mijn lijf te gieren en is mijn maag de stormmachine alweer aan het aanzetten. Ik probeer afleiding in iets te zoeken buiten mezelf, maar er is niemand en de magazines spreken me ook niet aan. Ik kijk op mijn telefoon, maar er zijn geen meldingen om mijn aandacht op te richten. Over enkele minuten verschijnt hij bij de deur en dan roept hij mijn naam. Ik hoop dat ik een goede lach geef, niet per ongeluk een vreemd, onhandig gezicht trekkende reactie.

Het was 18 juni 2015 toen ik bij PuntP in de wachtkamer zat te wachten op de eerste afspraak. In de wachtkamer zat een jongere vrouw met haar hoofd naar beneden gericht. Ze had niet terug gereageerd toen ik bij binnenkomst beleefd ‘Goede middag’ had gezegd. Terwijl ik daar zat te wachten kwam er een man binnen lopen. Een bliksemschicht trok door mijn lijf, mijn hartslag versnelde en ik kreeg het warm, terwijl we elkaar even aankeken. Milliseconde duurde de blik in elkaars ogen, maar in dat moment wist ik twee dingen; ik was acuut verliefd en hij was waarschijnlijk mijn psycholoog. Hij ging bij de jonge vrouw staan en overhandigde haar een aantal documenten waarna hij weer wegliep.

Ik weet niet of de goden me goed gestemd waren of dat het een misselijke grap van het lot was, maar hij werd inderdaad mijn psycholoog. Dat intakegesprek was een ramp. Ik vertelde over mijn diverse problemen in onsamenhangende stukken, ik probeerde oogcontact te maken, maar het schilderij achter hem bleef maar mijn aandacht trekken en ik kon mijn gedachten moeilijk ordenen. Het was verwarrend en intensief. Na dit gesprek volgde er nog velen. Mijn gevoelens van verliefdheid werden op een gegeven moment intenser en dieper, maar ik verborg ze achter een masker van zelfcontrole. Door de problemen die zich in mijn leven afspeelde kon ik me deze gevoelens niet permitteren. Roger was te waardevol voor mij om kwijt te raken en dus slikte ik mijn gevoel voor hem weg en richtte mijn aandacht op het oplossen van mijn problemen.

Er is tussen die bewuste intake dag en vandaag veel gebeurt, te veel om nu in deze blog te gaan vertellen. Ik heb er in flarden al over geschreven in deze en deze blog. De reden dat ik dan nu toch heel specifiek een blog schrijf om je over mijn verliefdheid op mijn psycholoog te vertellen is om andere in een soortgelijke situatie te helpen. Ik kwam er namelijk achter dat er over autisme en verliefdheid bar weinig te vinden is. Verliefdheid op je psycholoog is wel een bekend fenomeen, maar niet als het aankomt op de werking van autisme in samenhang met deze sterke gevoelens voor je psycholoog of wie dan ook.

"Roger was te waardevol voor mij om kwijt te raken en dus slikte ik mijn gevoel voor hem weg en richtte mijn aandacht op het oplossen van mijn problemen."

De grootste fout die ik maakte was niet openlijk over mijn gevoel met hem praten. Zelfs na jaren van het opbouwen van een sterke en positieve therapeutische relatie durfde ik hem niet over dit gevoel te vertellen. Ik camoufleerde een belangrijk aspect van mijn gevoelswereld voor hem wat heeft geleid tot onbegrip, miscommunicatie en verkeerde interpretaties van mijn gedrag. Misschien heeft het mede hierdoor langer geduurd voordat ik mijn autisme diagnose kreeg.

Mijn gevoel voor Roger werd met de jaren steeds verder naar achteren gedreven tot ik het niet eens meer bewust ervaarde noch herkende in mijn eigen gedrag. Tot afgelopen 3 februari, toen ik opeens in een helder moment realiseerde dat ik gewoon nog steeds keihard verliefd op hem was. Die bewustwording ging gepaard met een extreme paniek aanval. Ik heb een meltdown gehad. De realisatie dat ik verliefd ben, dat ik al die jaren camoufleerde, dat ik verlang naar zijn goedkeuring, de ongepastheid van mijn gevoelens. Het duurde een paar dagen waarin mijn lichaam zich als mijn vijand leek te gedragen. Extreme maagklachten, draaiend en misselijk. Een hoofd met razende gedachten waar ik geen controle over kreeg, de intense stress die het in mij opwekte waren onwerkelijk sterk. Ik gedroeg me irrationeel en kon geen grip krijgen op mijn innerlijke leefwereld waardoor ik steeds tegen het randje aanzat van een nieuwe meltdown. De reden dat dit allemaal zo intens voor mij was waren 2 hoofdgedachten;

  • Dit gevoel mag ik niet voelen voor mijn psycholoog en;
  • Ik ben zelden op iemand verliefd geweest, hoe moet ik hiermee omgaan?

Dankzij mijn eigen opleiding (HBO Counseling) had ik inmiddels al erg veel gelezen over de psychologische effecten van een therapeutische relatie en de kans dat dit – het hebben van gevoelens voor je therapeut – gebeurt een zeer reële was. Vanuit de boeken die ik voor mijn opleiding moet lezen worden er allerlei oplossingen aangedragen vanuit het perspectief van de hulpverlener, maar niet vanuit de gevoelswereld van de cliënt. Wat zou ikzelf doen als ik straks hulpverlener ben? Hoe zou ik reageren op mijn cliënt? Ik realiseerde me dat Roger en ik een erg positieve therapeutische relatie hebben en dat ik hem vertrouw en dus besloot ik hem ook met mijn grootste geheim te vertrouwen; Mijn gevoelens voor hem. Ik schreef een e-mail waarin ik mijn gevoelens bekend maakte, maar ook een hele belangrijke conclusie trok voor mezelf middels zelf-reflectie. Door mijn verliefdheid op hem kon ik niet langer ontkennen dat ik autistisch ben en in welke mate ik dat ben. Door mijn gevoel voor hem ontdekte ik namelijk hoe moeilijk emotieregulatie voor mij is en dat ik bij extreme overprikkeling in een meltdown kan belanden die dagen aanhoudt. Ik werd, zonder het te willen noch weten, met mijn neus op de feiten gedrukt, hoe hard ik het in de voorgaande maanden ook had ontkent.

Wie mij op Twitter volgt heeft meegekregen dat ik kampte met gevoelens van verliefdheid en dat ik aan het wachten was op het gesprek met Roger daarover. Het was voor mij een moeilijke 3 weken, maar ik heb een aantal belangrijke stappen gedaan om mezelf te helpen met het reguleren van mijn emoties:

Audio Stimming

Ik heb op Spotify een lijst van liedjes samen gesteld die zo dicht mogelijk kwamen bij de gevoelens die ik voor Roger voelde. Ik heb de liedjes dagen lang op repeat geluisterd tot mijn gedachten niet langer ongecontroleerd en dwangmatig over Roger bleven fantaseren.

Visuele Stimming

Ik heb mijn gevoelens in een tekening uitgewerkt. Het was niet zo zeer het exacte gevoel over Roger, maar over het gevoel van wat liefde voor mij betekend. Hierdoor kwam ik er achter dat verliefdheid eigenlijk eerder lustvol is dan liefdevol. Ik ontdekte ook dat ik vooral met affectie en genegenheid over Roger denk en spreek.

Divine Love illustratie door J.Q. Isidore

Social Media Vrienden Maken en Uitgaan

Ik heb echt de leukste contacten met mijn online lieverds. Stuk voor stuk allemaal lieve, intelligente mensen met het hart op de juiste plaats en daar heb ik wijselijk gebruik van gemaakt om over mijn gevoelens te vertellen en nieuwe contacten te leggen. Zo heb ik ook Janneke leren kennen met wie ik naar de bioscoop ben geweest over een zeer actueel onderwerp 😉

Het ABC Model van Albert Ellis

Ik leerde dit ABC model kennen door mijn studie waarin RET werd behandeld. Het gaat om het herkennen van irrationele gedachten door een activerende situatie waardoor emotionele consequenties ontstaan. Het model helpt je de irrationele gedachten om te vormen naar rationele. Hierdoor ga je beter observeren wat er in je gedachten gebeurt en hoe dit leidt tot bepaalde gevoelens en lichamelijke reacties. Ik had hier erg veel aan en zie mezelf dit ook als counselor gebruiken om andere te helpen.

"Maar het allerbelangrijkste... het gesprek met hem waarin ik hem met al mijn transparantie ontmoette en de hele ervaring besprak"

Zenuwen. Een vage, verlegen lach en wegkijkende ogen toen hij mij uit de wachtkamer kwam halen. Eenmaal in de spreekkamer was het even heel zenuwslopend, maar al snel pakte hij het gesprek op door direct over de mail en dit huidige moment te praten. Ik haalde mijn notitieblok te voorschijn waarop ik alle punten had genoteerd om te bespreken, zodat ik gefocust kon blijven en effectief kon communiceren. Hij was heel complimenteus over mijn dapperheid om mijn gevoel kenbaar te maken. Hij vond het ook knap dat ik zelf-reflectief was in de mail en daarmee een hulpvraag voor mijn autisme kon verwoorden. Ik vond het moeilijk om naar hem te luisteren, ik wilde hem zoveel vertellen, maar ik wilde ook weten of hij zich door mijn gevoel oncomfortabel voelde. Hij vroeg me of ik nog zijn client wilde zijn en ik zei dat ik geen probleem meer met mijn gevoel voor hem heb. Ik legde zijn vraag ook aan hem voor: wilde hij nog wel mijn psycholoog zijn wetende dat ik verliefd op hem was?

Hij maakte duidelijk dat hij graag zijn professionele rol als mijn psycholoog blijft behouden en mij verder wil blijven ondersteunen tot ik naar het Leo Kanner kan. Het was een hele geruststelling en voor mij was het daar eigenlijk klaar mee. Ik hoef niet te horen dat hij niet verliefd op mij is, dat is niet nodig. Ik wilde alleen maar uitgesproken hebben wat ik voelde en dat ik deze gevoelens een plek heb kunnen geven. Verliefdheid is slechts een gevoel dat zal verdwijnen in de zee der tijd van mijn leven.

Wat ik van deze hele situatie heb geleerd:

  • Heftige emoties kunnen het beste verwerkt worden met stimmen;
  • Zodra er balans is hervonden is het belangrijk over die gevoelens in gesprek te gaan (met de persoon wie het betreft);
  • Ongewenste gedachten zijn weg te krijgen door afleiding te zoeken in plezierige activiteiten (stimmen, vrienden maken, noem maar op);
  • Een gezonde relatie is gebaseerd op open communicatie, wederzijds respect, vertrouwen en vriendelijkheid;
  • Wanneer ik straks als counselor zelf wordt geconfronteerd met een verliefde cliënt dan heb ikzelf een positieve ervaring gehad om dit goed aan te kunnen pakken.

Ik heb lang niet meer in de liefde gelooft, maar door deze situatie voel ik dat ik een stap dichterbij mijn zelfliefde ben gekomen en dat er hoop is om op een dag een geschikte levenspartner tegen te komen waar ik smoorverliefd op kan worden. Voor die liefde sluit ik af met een lied van Bon Jovi:

Bronnen zijn in de tekst verwerkt en roze gekleurd.

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

©2020 Gewoon Autastisch!

Translate »

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?